
Triggerpoints: chronische pijn als bliksemafleider
Ken je die lastige ‘spierknopen’ die je pijn bezorgen? Die triggerpoints zijn meestal een symptoom van iets anders. Er bestaan immers ook (onbewuste) emotionele triggerpoints die voor chronische pijn kunnen zorgen. Het goede nieuws? Je hoeft er niet mee te leren leven.
Wat zijn triggerpoints?
- De meest bekende triggerpoints zijn de myofasciale, de verkrampte spierknopen in bijvoorbeeld je nek of schouders.
Ze worden veroorzaakt door je spieren op een foute manier te gebruiken, bijvoorbeeld omdat je een zittend beroep hebt of door overbelasting, ongelukken, ziektes, enzovoort. Ofwel corrigeert je lichaam die knopen automatisch, ofwel behandel je ze met fysieke therapie.
Maar soms zorgen je myofasciale triggerpoints voor aanhoudende en schijnbaar onoplosbare pijn. In dat geval zijn wijzen ze op een ander probleem.
- Je emotionele triggerpoints bestaan uit onbewuste emoties die je onderdrukt. Het zijn mentale ‘knopen’ of opstoppingen die zorgen voor lichamelijke spanningen en chronische pijn: van rugpijn tot fibromyalgie, van darmklachten tot hoofdpijn.
Pijn als expert bliksemafleider
Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je bent kwaad op iemand, maar je houdt die boosheid (tijdelijk) binnen omdat het sociaal niet aanvaard is om een scène te maken.
Stel je eens voor dat je emoties zoals woede, angst en verdriet continu onderdrukt, zónder dat je dit zelf beseft?
Je hersenen en je lichaam vormen samen een erg clever team. Om ongewenste emoties blijvend verstopt te houden, creëert je lichaam een uitgebreid afleidingsmanoeuvre: pijn. Migraine, schouderpijn, gevoelige tanden, oorsuizen, spierontstekingen, geblokkeerde wervels. Alles wat jou maar weghoudt van die ‘ongewenste’ emoties.
Onbewust proberen we aanvallen op onze mentale rust af te weren. Heb je een vervelende baas, die je elke dag onzeker doet voelen? Dan werk je misschien wat harder, of drink je ’s avonds een glaasje meer. Zit je met een wel erg strakke deadline? Dan begin je te nagelbijten of compulsief je telefoon te checken. Gaat je kind door een lastige puberteit? Dan begin je misschien te snoepen.
Dit zijn allemaal vluchtpatronen om de bedreigende emotie niet onder ogen te zien. En pijn is de meest effectieve van die vluchtpatronen. Als je pijn voelt, hoef je nergens anders meer aan te denken. Je lichaam liegt niet. Integendeel, het toont letterlijk dat je iets onderliggends moet aanpakken.
G Aanvaarde lichamelijke reacties op emoties
Sommige mensen staan sceptisch tegenover fysieke uitingen van emotionele issues. Ze geloven niet dat gevoelens échte pijn kunnen veroorzaken. Maar we ervaren dit nochtans allemaal. Bijna dagelijks, zelfs.
- Wie bloosde er nog nooit na een complimentje?
- Wie voelde zich nog nooit misselijk vlak voor een belangrijke presentatie?
- Wie ondervond nog nooit darmkrampen bij een examen?
- Wie voelde er nog nooit kriebels in de buik bij verliefdheid?
- Bij wie liepen er nog nooit tranen over de wangen tijdens een ontroerende film?
Dit zijn allemaal lichamelijke reacties op emoties. Chronische pijn is dat ook.
Het limbisch systeem: waar emoties en pijn elkaar ontmoeten
Het limbisch systeem in je hersenen is de plaats waar je emoties zich vormen, zowel de gevoelens die we als positief (blijdschap, trots) of negatief (woede, angst, verdriet) ervaren.
Datzelfde limbisch systeem stuurt ook lichamelijke functies aan, zoals pijn, energie, spierspanning en doorbloeding. Een verstoring van dat limbische systeem (bijvoorbeeld door genegeerde gevoelens), kan een effect hebben op de andere functies van het systeem, met pijn en vermoeidheid als gevolg.
De vicieuze cirkel van chronische pijn doorbreken
“Ik heb alles al geprobeerd.”
“Traditionele en zelfs alternatieve geneeskunde konden me niet helpen.”
“Ik moet gewoon met mijn pijn leren leven.”
Herkenbaar? Wanneer je lijdt onder aanhoudende pijn, heeft dat ook een mentale weerslag. Je wordt depressief omdat je niet kan doen wat je wil. Je krijgt paniekaanvallen omdat je denkt dat je pijn zal krijgen in een bepaalde situatie.
Het is een echte vicieuze cirkel: onderdrukte emoties zorgen voor pijn, en die pijn zorgt voor nieuwe emotionele problemen zoals angst. Angst versterkt je pijn. Enzovoort.
Een behandeltraject helpt je eerst en vooral af van de angst voor de pijn.
Behandeling van triggerpoints: fysiek en mentaal
De behandeling van triggerpoints is altijd tweeledig. Het heeft pas zin om je fysieke pijn aan te pakken, als je ook de onderliggende oorzaken onder handen neemt.
Onbewust duw je vooral boosheid, schaamte en schuld weg omdat je denkt dat die emoties anderen en jezelf kunnen kwetsen. Tijdens een behandeling ga je op zoek naar die emoties, en neem je die weerstand weg. Door ze te uiten, hoeft je lichaam geen afleiding meer te voorzien in de vorm van pijn.
Je hoeft dus niet te leren leven met je pijn. Neem je triggerpoints serieus.
Geloof wat je lichaam je probeert te vertellen.
In 8 weken naar van lijder naar leider?
Domien pakt ook je triggerpoints aan in dit doeltreffende traject